Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Παραπεμπτικές - επαναληπτικές εξετάσεις


Παραπεμπτικές - επαναληπτικές εξετάσεις
ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Γ2/4705/14-09-1993 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Εκπρόθεσμη εξέταση μαθητών οι οποίοι λόγω ασθενείας ή άλλων σοβαρών λόγων δεν καταστεί δυνατόν να προσέλθουν κατά την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου εγκρίνεται από τον οικείο Προϊστάμενο της Δ/νσης ή του Γραφείου Β/θμιας Εκπ/σης, αφού οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
Σε περίπτωση που οι ανωτέρω λόγοι ασθενείας υφίστανται και πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου, τότε η αίτηση με τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στη Δ/νση Σπουδών Δ.Ε. η οποία και εγκρίνει την εκπρόθεσμη εξέταση.
Π.Δ. 465/1981
Άρθρο 7
Παρ. 5. Η παραπεμπτική ή απολυτήρια εξέταση μαθητών σε μαθήματα της Β' ομάδας γίνεται προφορικά από επιτροπή δύο καθηγητών από τους οποίους ο ένας είναι αυτός που δίδαξε το μάθημα ή της ειδικότητας του εξεταζομένου μαθήματος, σε περίπτωση υπηρεσιακής μετακίνησης του πρώτου και ο άλλος της ίδιας ή συγγενούς ειδικότητος, υπό την προεδρία του Δ/ντή του σχολείου ο οποίος και συγκροτεί την επιτροπή.
ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Π.Δ. 465/1981
Άρθρο 8 (όπως αντικαταστάθηκε με το Αρ.2 του Π.Δ.182/84)
Παρ. 1. Οι παραπεμπτικές, επαναληπτικές και κατατακτήριες εξετάσεις διεξάγονται συμφώνα με τις διατάξεις του παρόντος Π.Δ. από εξεταστική επιτροπή που συγκροτείται και προεδρεύεται από το Δ/ντή του σχολείου και αποτελείται από μέλη του διδακτικού προσωπικού του σχολείου των ειδικοτήτων των μαθημάτων, στα οποία πρόκειται να εξεταστούν οι μαθητές.
Παρ. 2. Η εξέταση στην οποίαν υποβάλλονται οι μαθητές οι οποίοι κατά την εξαγωγή του ετησίου τελικού αποτελέσματος εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ.2 του Αρ.7 του παρόντος Π.Δ., ονομάζεται παραπεμπτική και διεξάγεται προφορικά και γραπτά, με εξαίρεση τις περιπτώσεις μαθητών οι οποίοι κατά τις κείμενες διατάξεις εξετάζονται μόνο προφορικά.
Παρ. 3. Η εξέταση στην οποίαν υποβάλλονται οι μαθητές της Τρίτης τάξης, οι οποίοι δεν κρίθηκαν σε οποιανδήποτε περίπτωση άξιοι απόλυσης και προσέρχονται για την απόκτηση απολυτηρίου τίτλου του Γυμνασίου, ονομάζεται επαναληπτική και διεξάγεται προφορικά και γραπτά.
Παρ. 4. Η εξέταση προαγωγική ή απολυτήρια, στην οποία υποβάλλονται μαθητές κατ' ιδίαν διδαχθέντες ή στρατευμένοι, ονομάζονται κατατακτήρια εξέταση και διενεργείται για τους κατ` ιδίαν διδαχθέντες γραπτά και για τους στρατεύσιμους προφορικά και γραπτά
Παρ. 5. Η προφορική εξέταση προηγείται της γραπτής, διενεργείται από δύο καθηγητές της ίδιας ή συγγενούς ειδικότητας, οι οποίοι συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή.
Παρ. 6. Μετά το τέλος της προφορικής εξέτασης οι δύο καθηγητές καταθέτουν, με ξεχωριστές καταστάσεις, τη βαθμολογία τους στο Διευθυντή του σχολείου ο οποίος καταχωρεί στα οικεία βιβλία το μέσο όρο (Μ.Ο.) των βαθμών των δύο εξεταστών. Οποιαδήποτε μεταβολή της προφορικής βαθμολογίας μετά την κατάθεση της δεν επιτρέπεται.
Παρ. 7. Για την ομαλή και αδιάβλητη διεξαγωγή κάθε γραπτής εξέτασης ευθύνονται όλα τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής και οι επιτηρητές καθηγητές που ορίζονται από τον Διευθυντή του Σχολείου κατά τη σύνταξη του προγράμματος των γραπτών εξετάσεων.
Παρ. 8. Τα θέματα της γραπτής εξέτασης σε κάθε μάθημα καταρτίζονται με κοινή εισήγηση των δύο καθηγητών της ίδιας ή συγγενούς προς το μάθημα ειδικότητας, μελών της εξεταστικής επιτροπής και με την έγκριση του Διευθυντή του Γυμνασίου.
Παρ. 9. Τα θέματα που δίνονται για διαπραγμάτευση γράφονται σε φύλλο χάρτου σφραγισμένο με την σφραγίδα του Σχολείου και την υπογραφή του Διευθυντή του σχολείου και υπαγορεύονται στους μαθητές.
Παρ. 10. Τα τυχόν συνοδευτικά των θεμάτων κείμενα αναγράφονται στον πίνακα ή διανέμονται φωτοτυπημένα ή πολυγραφημένα στους μαθητές, οι οποίοι τα παραδίνουν στον επιτηρητή αμέσως μετά τη λήξη της εξέτασης.
Παρ. 11. Τα γραπτά δοκίμια των μαθητών αμέσως μετά το τέλος των γραπτών εξετάσεων, παραδίνονται από τον επιτηρητή καθηγητή στο Διευθυντή του Γυμνασίου , ο οποίος ορίζει ημέρα και ώρα βαθμολόγησης τους, η οποία πραγματοποιείται απαραίτητα στο σχολείο μόνο. Κατά την ημέρα αυτή τα γραπτά βαθμολογούνται από τους εισηγητές καθηγητές της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου χωρίς να γνωρίζει ο δεύτερος το βαθμό του πρώτου, ο οποίος είναι καλυμμένος, και παραδίνονται στο Διευθυντή.
Ο ένας από τους δύο εισηγητές, κατά τις εξετάσεις, πρέπει να είναι ο διδάξας το οικείο μάθημα κατά το διδακτικό έτος που έληξε, εφ` όσον τούτο είναι δυνατόν.
Παρ. 12. Ο Μ.Ο. των δύο βαθμών, με τους οποίους αξιολογήθηκε το γραπτό δοκίμιο από τους βαθμολογητές, καταχωρίζεται στα οικεία βιβλία. Σε περίπτωση που η διαφορά βαθμολογίας των δύο βαθμολογητών είναι μεγαλύτερη από τρεις μονάδες, το θέμα παραπέμπεται στην επιτροπή, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ.1 του παρόντος άρθρου, η οποία αποφαίνεται για τον οριστικό μέσο όρο του γραπτού δοκιμίου.
Παρ. 13. Τελικός βαθμός του εξεταζόμενου μαθήματος είναι ο Μ.Ο. προφορικής και γραπτής βαθμολογίας.
Παρ. 14. Σε κοινή συνεδρία της εξεταστικής επιτροπής της § 1 του παρόντος άρθρου Π.Δ. εξάγεται κατά τις διατάξεις των §1 και 3 του άρθρου 1 του παρόντος Π.Δ. το ετήσιο αποτέλεσμα του εξεταζομένου μαθητή και καταχωρίζονται το βαθμολογικά στοιχεία στα οικεία βιβλία.
Παρ. 15. (δεν ισχύει)
Παρ. 16. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου έχουν ανάλογη εφαρμογή σε προφορική εξέταση που γίνεται για ειδικούς λόγους, αντί της γραπτής εξέτασης.
Β.Δ. 490/1968
Άρθρο 20
Παρ. 1. α) Οι παραπεμπόμενοι εις μερικήν ή ολικήν κατά Σεπτέμβριον εξέτασιν λόγω ελλιπούς φοιτήσεως ή μερικής αποτυχίας, ως υπό των κειμένων διατάξεων ορίζεται, εξετάζονται προφορικώς και γραπτώς {(επί της διδαχθείσης ετησίας ύλης)}. Ο μέσος όρος των δύο τούτων βαθμών, προφορικών και γραπτών, αποτελεί τον βαθμόν της ετησίας επιδόσεως του μαθήματος ή των μαθημάτων εις α παραπέμπεται ο μαθητής, είτε πρόκειται περί απολυτηρίου εξετάσεως είτε περί προαγωγικής. Κατ` εξαίρεσιν δια το μάθημα της Ιχνογραφίας ως βαθμός ετησίας προόδου λογίζεται ο βαθμός των γραπτών της κατά Σεπτέμβριο εξετάσεως.
β) Εις μαθήματα εις α δεν γίνεται γραπτή εξέτασις, ο βαθμός της κατά Σεπτέμβριο δοκιμασίας λογίζεται ο μέσος όρος των προφορικών βαθμών των μελών της κατά το προηγούμενον άρθρο επιτροπής.
Παρ. 2. Οι εξεταζόμενοι κατά Σεπτέμβριο, λόγω δικαιολογημένης απουσίας εκ των κατά Ιούνιον γραπτών δοκιμασιών, εις τινά ή εις πάντα τα μαθήματα, εξετάζονται μόνον γραπτώς οι μεν της {( έκτης τάξεως....)}.
Εις τα μαθήματα δε εις α δεν γίνεται γραπτή εξέτασις, ο βαθμός της κατά Σεπτέμβριο δοκιμασίας λογίζεται, ο Μ.Ο. των προφορικών βαθμών ους έλαβεν καθ' όλον το διδακτικόν έτος.
Παρ. 3. α). Η κατά τας διατάξεις της § 1 του παρόντος άρθρου προφορική δοκιμασία προηγείται της γραπτής, διεξάγεται δε ενώπιον της επιτροπής της οριζομένης υπό της § 4 του Αρ. 19 του παρόντος.
β). Ο βαθμός της τοιαύτης προφορικής δοκιμασίας είναι ο Μ.Ο. των υπό των δύο εξεταστών διδομένων βαθμών καταχωριζομένων εν τω επί τούτω τηρουμένω βιβλίω αμέσως μετά το πέρας της προφορικής εξετάσεως, μη επιτρεπομένης πλέον ουδεμιάς μεταβολής αυτών.
γ). Βαθμός της γραπτής δοκιμασίας είναι ο Μ.Ο. των υπό των δύο εξεταστών αναγραφομένων βαθμών επί του γραπτού δοκιμίου
Παρ. 4. Οι βαθμοί των κατά τας διατάξεις της § 2 του παρόντος άρθρου γραπτών δοκιμίων λογίζονται ως βαθμοί των γραπτών του Β` τετραμήνου ή απολυτηρίου εξετάσεως δια την εξαγωγήν του γενικού βαθμού, δι ων έχουσιν εφαρμογήν αι διατάξεις των § 1 και 2 του Αρ.14 του παρόντος.
Παρ. 5. Τα προς λύσιν ζητήματα καταρτίζονται εκ της ετησίας ή της του Β' τετραμήνου ύλης, κατά τας εν άρθρω 6 του παρόντος Δ/τος οριζομένας περιπτώσεις. Ως προς τα λοιπά εφαρμόζονται αι διατάξεις των άρθρων 7 και 8 του παρόντος διατάγματος.
Παρ. 6. Οι ως άνω παραπεμπόμενοι εις μερικήν ή ολικήν κατά Σεπτέμβριον εξέτασιν προάγονται ή απολύονται κατά τας περιπτώσεις του Αρ.16, άλλως υποχρεούνται να επαναλάβουν τα μαθήματα της αυτής τάξεως.
Παρ. 7. Μαθηταί παραπεμπόμενοι..... (σε μάθημα λόγω απουσιών - δεν έχει πρακτική εφαρμογή μετά την εφαρμογή του Π.Δ.104/79)
Παρ. 8. Μαθηταί δεδικαιολογημένως μη προσερχόμενοι εις τας γραπτάς δοκιμασίας του Β' τετραμήνου εις τινά των μαθημάτων και εφ' όσον δεν εξάγεται απορριπτικόν αποτέλεσμα εκ της βαθμολογίας των μαθημάτων εφ' ων εγένετο εξέτασις κατ' Ιούνιον υφίστανται συγχρόνως μετά των γραπτών κατά Σεπτέμβριον εξετάσεων των μαθημάτων εις α δεν προσήλθον κατ' Ιούνιον και την επανεξέτασιν (γραπτήν και προφορικήν {(εφ' όλης της ύλης)} ) των μαθημάτων εις α τυχόν υστερούσι. Κατ' αμφοτέρας τας περιστάσεις ο Γυμνασιάρχης υποχρεούται να γνωστοποιή δια της πινακίδος των ανακοινώσεων εις τους μαθητάς τούτους τα αποτελέσματα της κατ' Ιούνιον-Ιούλιον εξεταστικής περιόδου και την βαθμολογίαν εκάστου μαθήματος της περιόδου ταύτης ως και την υπόχρεωσιν τούτων της κατά Σεπτέμβριον επανεξετάσεως των. Το αποτέλεσμα των εξετάσεων των ανωτέρω παραγράφων εκδίδεται καθ' όν τρόπον και εις την § 6 (προαγωγικόν ή απορριπτικόν)
575/1996 Γνωμοδότηση Α' τμήματος Ν.Σ.Κ.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ειδικά για τα μαθήματα ξένων γλωσσών Γαλλικών, Αγγλικών και γερμανικών, που διδάσκονται στις δημόσιες σχολικές μονάδες, οι δύο εξεταστές της οικείας Επιτροπής των επαναληπτικών - συμπληρωματικών εξετάσεων του Σεπτεμβρίου πρέπει απαραιτήτως να έχουν την ίδια ειδικότητα και μάλιστα αυτή του εξεταζομένου συγκεκριμένου μαθήματος ξένης γλώσσας, αφού, μη υφισταμένων συγγενών ειδικοτήτων στα μαθήματα αυτά, η υπό του νόμου παρεχομένη ευχέρεια για συμμετοχή στην επιτροπή των ως άνω εξετάσεων καθηγητή συγγενούς ειδικότητας στην προκειμένη περίπτωση δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής.
Π.Δ. 465/1981
Άρθρο 9
Παρ. 1. (όπως συμπληρώθηκε με το Π.Δ. 123/87 Αρ.4 §2)
Η κατά τις διατάξεις της §2 του Αρ.8 του παρόντος Π.Δ. παραπεμπτική εξέτασης γίνεται στο σχολείο, στο οποίο φοίτησε ο μαθητής ή σε άλλο δημόσιο γυμνάσιο εφ' όσον μετεγγράφηκε σ' αυτό σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Παρ. 2. (όπως αντικαταστάθηκε με το Π.Δ. 580/82 Αρ.2 §1)
Η εξέταση της προηγούμενης παραγράφου διενεργείται κατά την εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα , {(που ανακοινώνεται στους μαθητές δύο ημέρες το αργότερο πριν την έναρξη των εξετάσεων αυτών.)}
Παρ. 3. Οι μαθητές εξετάζονται γραπτά ή προφορικά στις περιπτώσεις που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις του αρ.11 του παρόντος Π.Δ., {(στα δύο τρίτα της ύλης που διδάχτηκε στη τάξη τους κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Η εξεταστέα ύλη , η οποία δεν μπορεί να είναι λιγότερη από το μισό της προβλεπόμενης διδακτέας ύλης , καθορίζεται για κάθε μάθημα από τους διδάσκοντες, εγκρίνεται από τον Διευθυντή του Σχολείου και ανακοινώνεται στους ενδιαφερομένους συγχρόνως με το πρόγραμμα.)} [Π.Δ.429/91 Αρ.2 §§ 4,5,6]
Παρ. 4. Βαθμός της κατά την προηγούμενη παράγραφο εξετάσεως για κάθε μάθημα είναι ο προβλεπόμενος από την §11 του παρόντος άρθρου.
Παρ. 5. Μαθητής που υπόκειται σε παραπεμπτική εξέταση και δεν προσέρχεται, χωρίς επαρκή δικαιολογία κατά την καθορισμένη από το σχετικό πρόγραμμα ημέρα και ώρα διεξαγωγής της, θεωρείται ότι έλαβε μέρος στην εξέταση αυτή και βαθμολογείται με την μονάδα.
Αν ο μαθητής δεν προσέρχεται στην ανωτέρω παραπεμπτική εξέταση από λόγους ανωτέρας βίας επαρκώς αποδεικνυομένους, διατηρεί το δικαίωμα προσελεύσεως στα πλαίσια της ιδίας ή άλλης εξεταστικής περιόδου.
Παρ. 6. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του Απ. 8 του παρόντος Π.Δ.
Γ2/1761/29-05-1984 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται σχετικά με τις διατάξεις της §3 του Αρ.2 του Π.Δ.485/83 (ΦΕΚ 184 τ.Α΄/21.12.83) διευκρινίζουμε τα εξής:
1.Γυμνασια
Μαθητής που η φοίτηση του χαρακτηρίζεται ελλιπής παραπέμπεται σε προφορική και γραπτή κατά Σεπτέμβριο εξέταση στα μαθήματα της Α' ομάδας και σε γραπτή εξέταση στο σχέδιο του μαθήματος των καλλιτεχνικών της Β' ομάδας. Στα υπόλοιπα μαθήματα της Β' ομάδας δεν εξετάζεται, αλλά κατά την εξαγωγή του ετησίου προαγωγικού ή απολυτηρίου αποτελέσματος συνυπολογίζεται η προφορική βαθμολογία που έλαβε ο μαθητής στα μαθήματα αυτά κατά το οικείο διδακτικό έτος, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
2. (Αφορά το Λύκειο)
3. Στις περιπτώσεις που για τους παραπάνω μαθητές το προαγωγικό ή απολυτήριο αποτέλεσμα το Σεπτέμβριο είναι απορριπτικό εξαιτίας και μόνο της υστέρησης τους σε μάθημα ή μαθήματα της Β΄ ομάδας για το Γυμνάσιο ( και στα μαθήματα της Γυμναστικής και Μουσικής για το Λύκειο) , οι μαθητές αυτοί εξετάζονται σ΄ αυτά τα μαθήματα προφορικά.
Π.Δ. 465/1981
Άρθρο 11
Παρ. 1. {(Δε γίνεται γραπτή εξέταση στα μαθήματα της Β' ομάδας εκτός του Σχεδίου στο μάθημα των Καλλιτεχνικών.)}
Η παραπεμπτική εξέταση των μαθητών στα μαθήματα αυτά ενεργείται ενώπιον της κατά τις διατάξεις της παρ.7 του Αρ. 8 του παρόντος Π.Δ. επιτροπής. Συνίσταται σε ερωτήσεις επάνω στην κατά τις διατάξεις της παρ. 3 του Αρ. 9 του παρόντος Π.Δ. εξεταζομένη ύλη καθώς και ασκήσεις και πρακτικές εφαρμογές σχετικές με τα αντικείμενα που διδάχθηκαν στην οικεία τάξη. Ο Μ.Ο. των βαθμών των τριών μελών της επιτροπής εξετάσεως αποτελεί το βαθμό ετησίας προόδου του παραπεμπομένου μαθήματος.
Παρ. 3. Τα μαθήματα του Σχολικού Επ/κού Προσ/μού και τα μαθήματα Τεχνολογίας, σε οποιαδήποτε περίπτωση, δεν εξετάζονται ούτε βαθμολογούνται.
Γ2/1427/10-05-1984 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Παρ. 2. Οι διατάξεις της §5 του αρ.1 του σχεδίου Π.Δ. (ΣΗΜ.182/84)εφαρμόζονται παράλληλα με τις διατάξεις του αρ.22 του Π.Δ. 465/81 δηλαδή:
α) {(Το σχέδιο στο μάθημα των καλλιτεχνικών εξετάζεται γραπτά και)}
β)Ο Δ/ντής του σχολείου και πρόεδρος της επιτροπής αποτελεί μέλος της επιτροπής και επομένως ο μέσος όρος των βαθμών των τριών μελών της επιτροπής εξετάσεως αποτελεί το βαθμό ετήσιας προόδου του παραπεμπόμενου μαθητή στα μαθήματα της β' ομάδας.
Π.Δ. 157/1986
Άρθρο 1 (όπως αντικατέστησε το Αρ.2 §3 του Π.Δ. 485/83)
Μαθητής Γυμνασίου που η φοίτηση του χαρακτηρίζεται ελλιπής παραπέμπεται σε προφορική και γραπτή εξέταση στα μαθήματα της Α' Ομάδας και σε γραπτή κατά Σεπτέμβριο εξέταση στο σχέδιο του μαθήματος των καλλιτεχνικών της Β' Ομάδας. Στα υπόλοιπα μαθήματα της Β' Ομάδας δεν εξετάζεται αλλά κατά την εξαγωγή του ετησίου προαγωγικού ή απολυτηρίου αποτελέσματος συνυπολογίζεται η προφορική βαθμολογία που έλαβε ο μαθητής στα μαθήματα αυτά κατά το οικείο διδακτικό έτος, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Στις περιπτώσεις που για τους παραπάνω μαθητές το πρωαγωγικό ή απολυτήριο αποτέλεσμα το Σεπτέμβριο είναι απορριπτικό εξαιτίας και μόνο της υστέρησης τους σε μάθημα ή μαθήματα της Β' Ομάδας (εκτός του μαθήματος των καλλιτεχνικών) για το Γυμνάσιο και στα μαθήματα της Γυμναστικής και Μουσικής για το Λύκειο, οι μαθητές αυτοί εξετάζονται σ' αυτά τα μαθήματα προφορικά.
Π.Δ. 123/1987
Άρθρο 3
Παρ. 1. Στα μαθήματα που έχουν κλάδους ο κάθε κλάδος εξετάζεται και βαθμολογείται χωριστά.
Κατά τις παραπεμπτικές, συμπληρωματικές, επαναληπτικές ή κατατακτήριες εξετάσεις ως βαθμός του κλάδου λογίζεται ο μέσος όρος των βαθμών της προφορικής και γραπτής εξέτασης. Για κλάδο μαθήματος στον οποίο δεν προβλέπεται προφορική εξέταση, βαθμός του κλάδου είναι ο βαθμός της γραπτής εξέτασης.
Ο μέσος όρος των κλάδων μαθήματος αποτελεί το γενικό βαθμό επίδοσης στο μάθημα.
Π.Δ. 427/1986
Άρθρο 2
Παρ. 1. Στα μαθήματα που έχουν κλάδους ο κάθε κλάδος εξετάζεται και βαθμολογείται χωριστά. Ο μέσος όρος των βαθμών της προφορικής και της γραπτής εξέτασης κάθε κλάδου αποτελεί το βαθμό του κλάδου. Ο μέσος όρος των βαθμών των κλάδων του μαθήματος αποτελεί το γενικό βαθμό ετήσιας επίδοσης στο μάθημα.
Β.Δ. 490/1968
Άρθρο 19
Παρ. 3. Οι μη προσερχόμενοι εις την κατά Σεπτέμβριον συμπληρωματικήν ή ολικήν επί απολύσει Γυμνασίου εξέτασιν μαθηταί δύνανται να προσέλθουν, ίνα υποστούν ταύτην εις μίαν των επομένων εξεταστικών περιόδων του Φεβρουαρίου, Ιουνίου ή Σεπτεμβρίου των δύο επομένων σχολικών ετών, εις α μαθήματα αρχικώς παραπέμφθησαν. Εις την περίπτωσιν ταύτην υπάγονται και οι μαθηταί των άλλων τάξεων, οίτινες δεν ηδυνήθησαν, λόγω στρατεύσεως των γενομένης εν τω μεταξύ, να προσέλθουν εις την εις ην παραπέμφθησαν συμπληρωματικήν ή ολικήν εξέτασιν. Η ανωτέρω τασσομένη προθεσμία των δύο σχολικών ετών διακόπτεται δια τους στρατευομένους εντός αυτής μαθητάς. Ωσαύτως οι μη προσερχόμενοι εις την δι' ην  παραπέμφθησαν δια τον Σεπτέμβριον συμπληρωματικήν ή ολικήν επί προαγωγή εξέτασιν απασών των τάξεων δύνανται να υποστούν ταύτην εντός μιας των επομένων περιόδων του Φεβρουαρίου, Ιουνίου ή Σεπτεμβρίου. Την εξέτασιν υφίστανται μόνον εφ' όσον δεν ενεγράφησαν εις την τάξιν εξ ής παραπέμφθησαν.
Παρ. 4. Οι παραπεμπόμενοι προς εξέτασιν συμπληρωματικήν ή ολικήν υποχρεούνται να προσέλθουν προς εξέτασιν εις το σχολείον παρά του οποίου και παρεπέμφθησαν εις τοιαύτην εξέτασιν, πλην εάν συντρέχη περίπτωσις μετεγγραφής, οπότε επιτρέπεται η εξέτασις αύτη ενώπιον του καθηγητικού συλλόγου του σχολείου εις ο επιτρέπεται μετεγγραφή επί τη προσαγωγή αποδεικτικού εκδιδομένου κατά τας περί εκδόσεως αποδεικτικού μετεγγραφής διατάξεις.
Παρ. 5. Ο καθηγητικός Σύλλογος του σχολείου εις ο προσέρχεται να εξετασθή συμπληρωματικώς μαθητής, προερχόμενος εξ ετέρου σχολείου συνεπεία μετοικήσεως της οικογενείας του δύναται δι' ητιολογημένης αποφάσεως του να μη δεχθή αυτόν προς εξέτασιν, εάν έχη ιδίαν αντίληψιν ότι η οικογένεια ή ο κηδεμών αυτού εξακολουθεί να εγκατεστημένος εις τον χώρον των εξετάσεων εν τη έδρα του εταίρου σχολείου.
Παρ. 6. Οι παραπεμπόμενοι εις ολικήν ή μερικήν εξέτασιν και μη υφιστάμενοι ταύτην λόγω ασθενείας, προβλεπομένης υπό των διατάξεων του N.877/43 ως ετροποποιήθη δια της υπ' αρ. 74α/2.5.59 Π.Υ.Σ. (ως Ισχύει με το Ν.Δ.1197/1972 Αρ.5), υφίστανται εντός μιας των τριών πρώτων εξεταστικών περιόδων από της ιάσεως των, επιφυλασσομένης και της διατάξεως του εδαφίου α' της §5 του παρόντος άρθρου.
Γ/5687/25-10-1979 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Απαντώντας στο ερώτημα σας...... σας πληροφορούμε τα εξής:
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της § 4 του Απ. 9 του Β.Δ. 490/68 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Αρ. 3 του Π.Δ. 339/79, οι ανωτέρω μαθητές βαθμολογούνται με το κατώτερο βαθμολογικό όριο στα μαθήματα που αδικαιολόγητα δεν προσήλθαν στις εξετάσεις.
Οι διατάξεις της §3 του Αρ.19 του Β.Δ. 490/68 έχουν εφαρμογή μόνο στις περιπτώσεις μαθητών που δικαιολογημένα δεν προσήλθαν στις εξετάσεις.
Π.Δ. 420/1978
Άρθρο 10
Μαθηταί απορριπτόμενοι κατά τας απολυτηρίους του Γυμνασίου εξετάσεις δύνανται τη αιτήσει των να επανεγγραφούν προς επανάληψιν της κανονικής εις την Τρίτην (Γ') τάξιν φοιτήσεως των. Δια της επανεγγραφής ταύτης δημιουργείται νέα κανονική κατάστασις, αίρουσα την προηγούμενην ως και το εξ αυτής απορρέον δικαίωμα προσελεύσεως εις εξετάσεις επί μόνον των μαθημάτων εις τα οποία υστέρησαν κατά τας προηγηθείσας απολυτηρίους εξετάσεις.
Π.Δ. 465/1981
Άρθρο 9
Παρ. 5. Μαθητής που υπόκειται σε παραπεμπτική εξέταση και δεν προσέρχεται, χωρίς επαρκή δικαιολογία, να υποστεί την εξέταση αυτή κατά την καθορισμένη από το σχετικό πρόγραμμα ημέρα και ώρα διεξαγωγής της, θεωρείται ότι έλαβε μέρος στην εξέταση αυτή και βαθμολογείται με την μονάδα.
Αν ο μαθητής δεν προσέρχεται στην ανωτέρω παραπεμπτική εξέταση από λόγους ανωτέρας βίας επαρκώς αποδεικνυομένους, διατηρεί το δικαίωμα προσελεύσεως στα πλαίσια της ίδιας ή άλλης εξεταστικής περιόδου.
ΔΙΑΦΟΡΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ
Π.Δ. 465/1981
Άρθρο 8
Παρ. 12. Ο Μ.Ο. των δύο βαθμών, με τους οποίους αξιολογήθηκε το γραπτό δοκίμιο από τους βαθμολογητές, καταχωρίζεται στα οικεία βιβλία.
Σε περίπτωση που η διαφορά βαθμολογίας των δύο βαθμολογητών είναι μεγαλύτερη από τρεις μονάδες, το θέμα παραπέμπεται στην επιτροπή, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ.1 του παρόντος άρθρου, η οποία αποφαίνεται για τον οριστικό μέσο όρο του γραπτού δοκιμίου.
ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ
Π.Δ. 508/1977
Άρθρο 9
Αι περί του μαθήματος της Ξένης Γλώσσας ισχύουσαι διατάξεις, καθ' ο μέρος αφορούν αύται εις τους μαθητάς της τελευταίας τάξεως του Λυκείου, ως και αι περί των απορριπτομένων μαθητών της τάξεως αυτής τοιαύται, έχουν ανάλογον εφαρμογήν και επί των μαθητών της Τρίτης (Γ) τάξεως του Γυμνασίου.
Π.Δ. 465/1981
Άρθρο 12
Παρ. 1. Μαθητές της τελευταίας τάξεως του Γυμνασίου με ετήσιο αποτέλεσμα παραπεμπτικό, προσερχόμενοι στην παραπεμπτική εξέταση απολύονται κατά τις διατάξεις της παρ. 1 του Αρ. 7, αλλιώς δεν κρίνονται άξιοι απολύσεως και υποχρεώνονται να προσέλθουν σε επαναληπτική εξέταση.
Παρ. 2. Η εξέταση των μαθητών της προηγούμενης παραγράφου γίνεται στο σχολείο όπου φοίτησαν ή και σε άλλο σχολείο, δημόσιο ή ιδιωτικό, αφού προηγηθεί η κανονική διαδικασία μετεγγραφής.
Παρ. 3. (Όπως αντικαταστάθηκε με την §2 Αρ.2 Π.Δ.580/82)
Στους μαθητές της τελευταίας τάξεως του Γυμνασίου, που δεν κρίνονται άξιοι απολύσεως ή παραπέμπονται, επιτρέπεται να προσέρχονται σε επαναληπτική εξέταση στις προβλεπόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις εξεταστικές περιόδους κάθε σχολικού έτους -εκτός από την περίοδο Ιουνίου του έτους κατά το οποίο φοίτησαν στην τάξη αυτή- και μέχρι να αποκτήσουν τον απολυτήριο τίτλο τους χωρίς την υποχρέωση να φοιτήσουν ξανά
Παρ. 4. Οι επαναληπτικές εξετάσεις του παρόντος άρθρου διενεργούνται γραπτώς, εκτός αν υπάρχει διαφορετική πρόβλεψη από τις κείμενες διατάξεις, στην ύλη όπου εξετάζονται κατά το έτος της εξετάσεως οι μαθητές της Τρίτης (Γ`) τάξεως του Γυμνασίου, όπου γίνεται η εξέταση.
Παρ 5. Στις επαναληπτικές εξετάσεις της § 4 του παρόντος άρθρου δικαιούνται να προσέλθουν οι μαθητές της τελευταίας τάξεως του Γυμνασίου, οι οποίοι δεν άσκησαν το δικαίωμα που έχουν να φοιτήσουν και πάλιν στην ίδια τάξη.
Π.Δ. 465/1981
Άρθρο 8 (όπως αντικαταστάθηκε με το Αρ.2 του Π.Δ.182/84)
Παρ. 3. Η εξέταση στην οποίαν υποβάλλονται οι μαθητές της Τρίτης τάξης, οι οποίοι δεν κρίθηκαν σε οποιανδήποτε περίπτωση άξιοι απόλυσης και προσέρχονται για την απόκτηση απολυτηρίου τίτλου του Γυμνασίου, ονομάζεται επαναληπτική και διεξάγεται προφορικά και γραπτά.
231/4/7/Γ2/1349/03-05-1984 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
ΙΙ. Επαναληπτικές εξετάσεις
Οι μαθητές εξετάζονται σε όλη την ύλη που καθορίζεται από τις διατάξεις του αρ. 1 του Π.Δ. 352/75 και του Π.Δ. 83/83 με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της §3 του Αρ 9 του Π.Δ. 465/61.
Συνεπώς οι διδάσκοντες των Γυμνασίων σύμφωνα με το αρ. 9 §3 του Π.Δ. 465/81 οφείλουν να καθορίσουν την επομένη της εκδόσεως των αποτελεσμάτων, την εξεταστέαν ύλη για την εξέταση των μαθητών.
Γ2/1080/27-04-1983 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Παρ. 6. Στην περίπτωση που η συμπληρωματική απολυτήρια εξέταση διενεργείται σε άλλο σχολείο με μετεγγραφή όπως ορίζεται από την παρ. 2 του αρ.1 του Π.Δ. 352/75, διευκρινίζονται τα εξής:
α) Αντί της εκδόσεως του σχετικού αποδεικτικού μετεγγραφής θα εκδίδεται Ατομικό δελτίο (Καρτέλα) με πρόσφατη φωτογραφία του μαθητή και έγκριση του οικείου Προϊσταμένου της Διεύθυνσης ή του Γραφείου Μ.Γ.Ε. καθώς και με όλα τα απαραίτητα κατά νόμον στοιχεία, τα οποία θα αναζητούνται στο Γενικό Έλεγχο ή το Μητρώο μαθητών του έτους της τελευταίας μαθητικής κατάστασης. Το Δελτίο αυτό αποστέλλεται επί αποδείξει στο νέο σχολείο εξέτασης του μαθητή.
β)Η νέα μαθητική κατάσταση που προκύπτει από την παραπάνω συμπληρωματική απολυτήρια εξέταση θα καταχωρίζεται με ευθύνη του Δ/ντού του νέου σχολείου στο μητρώο μαθητών του νέου σχολείου, καθώς και στο Ευρετήριο , σύμφωνα με την εγκύκλιο 200.21/5/ Γ/4790/31.7.79 του ΥΠ.Ε.Π.Θ.
γ) Η ανωτέρω διαδικασία 6α και β που προβλέπεται για τη δημιουργία ατομικού δελτίου (καρτέλας) και μητρώου μαθητών, καθώς και για την ενημέρωση του ευρετηρίου με τα στοιχεία των μαθητών παρελθόντων ετών Γ` Λυκείου, έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τους μαθητές παρελθόντων ετών Γ` τάξης Γυμνασίου, οι οποίοι προσέρχονται σε συμπληρωματική απολυτήρια εξέταση, σύμφωνα με τις διατάξεις Π.Δ.352/75.
Γ2/2829/19-09-1984 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Συμμετοχή σε απολυτήριες εξετάσεις
Ύστερα από ερωτήματα που υπεβλήθησαν στην υπηρεσία μας, διευκρινίζεται ότι όσοι μαθητές απορρίφθησαν στην Γ` ή ΣΤ` τάξη του παλαιού εξατάξιου γυμνασίου έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε απολυτήριες εξετάσεις χωρίς να επαναλάβουν τη φοίτηση στην τάξη αυτή και μέχρι να αποκτήσουν απολυτήριο τίτλο. Τα παραπάνω συνάγονται από το συνδυασμό των διατάξεων του Π.Δ. 352/75 και των άρθρων 9 και 10 του Π.Δ. 508/1977 για την Γ` τάξη και τις διατάξεις του Π.Δ. 352/75 στην ΣΤ` τάξη.
Φ/231/4/3/101169/06-02-1974 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Εις απάντησιν τηλεγραφήματος σας, (Νομαρχία Κυκλάδων, Δ/νσιν Μ.Ε.) γνωρίζομεν ότι εφ` όσον η μετεγγραφή μαθητού εγένετο επί σκοπώ απολυτηρίου επανεξετάσεως του και εις ο μετενεγράφη Γυμνάσιον δεν διδάσκεται η Ξένη Γλώσσα ην ούτος είχε διδαχθή, δέον να διατάξητε την μετακίνησιν καθηγητού της ετέρας γλώσσης εξ ετέρου Γυμνασίου της περιφέρειας σας προς εξέτασιν του.

Γ2/1761/29-05-1984 ΥΠ.Ε.Π.Θ.

Με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται σχετικά με τις διατάξεις της §3 του Αρ.2 του Π.Δ.485/83 (ΦΕΚ 184 τ.Α΄/21.12.83) διευκρινίζουμε τα εξής:
1. Γυμνασια

Μαθητής που η φοίτηση του χαρακτηρίζεται ελλιπής παραπέμπεται σε προφορική και γραπτή κατά Σεπτέμβριο εξέταση στα μαθήματα της Α` ομάδας και σε γραπτή εξέταση στο σχέδιο του μαθήματος των καλλιτεχνικών της Β` ομάδας. Στα υπόλοιπα μαθήματα της Β' ομάδας δεν εξετάζεται, αλλά κατά την εξαγωγή του ετησίου προαγωγικού ή απολυτηρίου αποτελέσματος συνυπολογίζεται η προφορική βαθμολογία που έλαβε ο μαθητής στα μαθήματα αυτά κατά το οικείο διδακτικό έτος, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
2. (Αφορά το Λύκειο)
3. Στις περιπτώσεις που για τους παραπάνω μαθητές το προαγωγικό ή απολυτήριο αποτέλεσμα το Σεπτέμβριο είναι απορριπτικό εξαιτίας και μόνο της υστέρησης τους σε μάθημα ή μαθήματα της Β΄ ομάδας για το Γυμνάσιο ( και στα μαθήματα της Γυμναστικής και Μουσικής για το Λύκειο) , οι μαθητές αυτοί εξετάζονται σ΄ αυτά τα μαθήματα προφορικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου