Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ο Δήμος Βόλου δίνει το παρόν στην Ώρα της Γης και διοργανώνει αστροβραδιά στον Άναυρο


WWF: Πέντε μέρες απομένουν για την Ώρα της Γης 2013! - Φωτογραφία 1
Το Σάββατο 23 Μαρτίου, στις 8:30 το βράδυ, σβήνουμε όλοι τα φώτα για μια ώρα, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας για την προστασία του περιβάλλοντος και για μια καλύτερη ζωή.  Ο Δήμος Bόλου, έχοντας ως βασική προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος, δίνει για 5η συνεχή χρονιά το παρών στην «Ώρα της Γης», που αποτελεί μία σημαντική παγκόσμια περιβαλλοντική κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και σηματοδοτεί την ανάληψη άμεσης δράσης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο για την προστασία του πλανήτη μας.
Το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013 λοιπόν, στις 8:30 το βράδυ, ο Βόλος  θα πρωταγωνιστήσει και εφέτος στην «Ώρα της Γης», σβήνοντας τα φώτα για μια ώρα. Ο Δήμος Βόλου θα σβήσει τα φώτα στο Δημαρχείο και στα άλλα δημοτικά κτήρια, στέλνοντας μήνυμα ευαισθητοποίησης και συμμετοχής στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρατήρησης των αστρολογικών φαινομένων στην πλατεία Αναύρου.
Ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης καλεί όλους τους συμπολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην «Ώρα της Γης», ενώνοντας τις δυνάμεις τους με εκατομμύρια άλλους πολίτες του κόσμου και στέλνοντας το δικό τους μήνυμα αποφασιστικότητας στη διεθνή εκστρατεία για την προστασία του πλανήτη μας.
Φέτος, η γνωστή δράση των τελευταίων χρόνων από τη WWF, με το σβήσιμο των φώτων κεντρικών κτιρίων των πόλεων για μια ώρα ένα συγκεκριμένο βράδυ, εμπλουτίζεται με πιο στοχευμένες κινήσεις. Πιο συγκεκριμένα η WWF υιοθέτησε το σύνθημα: «Θα το κάνω, αν το κάνεις», που βασίζεται στη δημιουργία προκλήσεων που ωφελούν το περιβάλλον, την κοινωνία, αλλά και την ίδια την καθημερινότητα.  Στο πνεύμα αυτό, προσκαλούνται και προκαλούνται οι φορείς, οι πολίτες αλλά και διάφορες κοινωνικές ομάδες να συμμετέχουν στις τρεις θεματικές δράσεις που η Ελλάδα έχει στοχεύσει  και που  αφορούν τις προκλήσεις: «αν πρασινίσεις το μπαλκόνι σου», «αν χαρίσεις ένα αντικείμενο που δεν χρειάζεσαι» και «αν χρησιμοποιείς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), το ποδήλατο ή τα πόδια για τις μετακινήσεις σου».
Για την «Ώρα της Γης 2013» ο Δήμος Βόλου δημιούργησε ειδικό site, το  wra.ths.ghs@volos-city.gr, όπου  ο κάθε πολίτης  μπορεί να καταθέσει τον δικό του προσωπικό τρόπο, με τον οποίο θα πείσει τους συμπολίτες του να ακολουθήσουν μία από τις τρεις θεματικές δράσεις για μία καλύτερη ζωή.
Επίσης, ο Δήμος Βόλου οργανώνει εκδήλωση παρατήρησης των αστρoνομικών φαινομένων σε συνεργασία με την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, το Σάββατο 23.3.2013 στην πλατεία Αναύρου και ώρα 8:30 το βράδυ (δίπλα από τα γλυπτά του Φιλόλαου). Στην εκδήλωση της αστροβραδιάς,  μέλη της Εταιρείας θα κάνουν «ξενάγηση» του κοινού στον έναστρο ουρανό και παράλληλα τα τηλεσκόπια θα είναι στη διάθεση όλων για να παρατηρήσουν την Σελήνη, το μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού συστήματος, τον  Δία με τους 4 δορυφόρους του, τον ομορφότερο πλανήτη του Ηλιακού συστήματος τον  Κρόνο με τους δακτυλίους του, τον υπέροχο αστερισμό του κυνηγού Ωρίωνα με συνοδό το Μεγάλο Σκύλο. Σε αυτόν βρίσκεται ο λαμπρότερος αστέρας του ουρανού, ο Σείριος και το όμορφο ανοιχτό σμήνος αστέρων Μ41.Το ξίφος του Ωρίωνα κρύβει ένα βρεφοκομείο νέων αστέρων. Στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου θα  παρατηρηθεί  το διπλό άστρο Μιζάρ και Αλκόρ αλλά και οι γαλαξίες Μ81 και Μ82,  που βρίσκονται 12 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας. Οι Πλειάδες στον αστερισμό του Ταύρου και ο γαλαξίας της Ανδρομέδας που αποτελούν υπέροχα θεάματα, όπως και  τα σμήνη Μ103 στον αστερισμό της Κασσιόπης και Μ37 στον Ηνίοχο. Επίσης θα γίνει «ξενάγηση»  στους αστερισμούς των Διδύμων, του Καρκίνου, του Λέοντα, του Βοώτη, κλπ.
Πηγή : dimosvolos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου