Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Απουσίες μαθητών, φοίτηση, χαρακτηρισμός φοίτησης, για μαθητές γυμνασίου


ΜΕΡΟΣ Β΄ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΦΟΙΤΗΣΗ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
Ι. Απουσίες μαθητών (Π.Δ. 104/79 σε σχέση με Π.Δ. 485/83, άρθρα 1, 2, 3)

3. Απουσίες που δεν λαμβάνονται υπόψη  (Π.Δ. 104/79, άρθρο 21  )
Παράγρ. 1. Δια τον χαρακτηρισμόν κατά την έννοιαν του Αρ.24 του παρόντος Π.Δ. της φοιτήσεως των μαθητών δεν λαμβάνονται υπ' όψιν: α) Απουσίαι εκ του σχολείου κατά τας ώρας λειτουργίας αυτού μαθητών αποστελλομένων εις το εξωτερικό ή το εσωτερικόν δι' ειδικήν αποστολήν δυνάμει εγγράφου εντολής του ΥΠ.Ε.Π.Θ. ή του οικείου Νομάρχου. β) Απουσίαι μαθητών απασχολουμένων οπωσδήποτε εις εργασίαν ανατεθείσαν αυτοίς υπό του Δ/ντού ή δια πράξεως του Συλλόγου των διδασκόντων.
γ) Απουσίαι μαθητών δια την προσέλευσιν των ενώπιον του Συμβουλίου επιλογής οπλιτών προσηκόντως αποδεδειγμένην.
δ) Απουσία λόγω συμμετοχής εις επισήμους αθλητικάς εκδηλώσεις πιστοποιουμένη υπό της αρμοδίας δημοσίας αθλητικής αρχής. ε) Απουσίαι μαθητών i)του Καθολικού Δόγματος κατά τας εορτάς του Μνηστήρος Ιωσήφ, της Αγίας Δωρεάς και από της προτεραίας μέχρι της επομένης του Λατινικού Πάσχα, ii)του Εβραϊκού Θρησκεύματος την προτεραίαν και την 1ην του Εβραϊκού έτους, την ημέραν της Εξιλεώσεως ως και την προτεραίαν και την ημέραν του Εβραϊκού Πάσχα, iii) του Μουσουλμανικού Θρησκεύματος κατά τας ημέρας των εορτών Σεκέρ Μπαιράμ και Κουρμπάν Μπαιράμ και την προτεραίαν εκάστης τούτων. στ) Απουσία των μαθητών συνεπεία μετεγγραφής εις Γυμνάσιο ή Λύκειον ετέρας πόλεως επί τρεις ημέρας, μη περιλαμβανομένης εις ταύτας της ημέρας της εκδόσεως του προς αποχώρησιν του μαθητού υπηρεσιακού σημειώματος.  ζ) Απουσία μαθητών απαλλασσομένων νομίμως εν μέρει ή εν όλω εκ της συμμετοχής αυτών εις την διδασκαλίαν μαθημάτων κατά τα εν τω επομένω άρθρω οριζόμενα.
(Τα επόμενα εδάφια προστέθηκαν με το Αρ.1 του Π.Δ.485/83)η)Απουσία μαθητών από το σχολείο κατά τις ώρες λειτουργίας του οφειλόμενες σε ολιγόωρη ή ολιγοήμερη απεργία των υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ που βεβαιώνεται κατά τόπους από τον Οικείο Νομάρχη.
θ)Απουσία μαθητών από το σχολείο κατά τις ώρες λειτουργίας του, που οφείλονται στις προβλεπόμενες από το άρθρο 27 του Π.Δ.104/79 και του άρθρου 30 του Π.Δ.  294/79 κυρώσεις και μέχρι τριών (3) ημερών κατά την κρίση του Συλλόγου των διδασκόντων σε συνδυασμό με τις διατάξεις της §3 του άρθρου 28 του Π.Δ. 104/79 και του άρθρου 31 του Π.Δ.294/79
ι)Απουσίες μαθητών μέχρι τριών το πολύ ημερών κατά μήνα οφειλόμενες στην ανάγκη μεταγγίσεως αίματος σε ειδικό νοσηλευτικό ίδρυμα λόγω μεσογειακής ή δρεπανοκυτταρικής αναιμίας από την οποίαν πάσχουν. Οι απουσίες αυτές δεν μπορούν να υπερβούν αθροιστικά για όλο το έτος τις απουσίες 24 ημερών
ια)Απουσίες μαθητών οφειλόμενες σε θεραπεία αρχική ή συνεχιζόμενη σε χώρες του εξωτερικού. Στις περιπτώσεις αυτές δεν υπολογίζονται και οι απουσίες τριών ημερών για την μετάβαση και επιστροφή πέρα από τις βεβαιούμενες από τα σχετικά ιατρικά πιστοποιητικά.
ιβ)Σε όσους μαθητές μεταβούν στον τόπο καταγωγής τους για άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, δεν θα υπολογιστούν για το χαρακτηρισμό της φοίτησης τους απουσίες μίας ή δύο ημερών κατά περίπτωση. (Γ2/4820/20-09-1993 ΥΠ.Ε.Π.Θ.)

7. Απουσίες μαθητών που δεν δικαιολογούνται  (Π.Δ. 104/79 , άρθρο 25, παράγρ. 5 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του Π.Δ 485/83)
5. Σε καμιά περίπτωση δε θεωρούνται δικαιολογημένες απουσίες μαθητών:
α) Όταν πραγματοποιούνται χωρίς άδεια του Δ/ντή του Σχολείου σε ώρες του ημερησίου προγράμματος λειτουργίας του Σχολείου, μεμονωμένες ή συνεχείς. β) Όταν οφείλονται σε ομαδική, κατά την κρίση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης ή του Γραφείου Μέσης εκπαίδευσης, απομάκρυνση των μαθητών από το σχολείο.

8. Απουσίες μαθητών που δικαιολογούνται  (Π.Δ. 104/79, άρθρο 25, παράγρ. 5 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3, παρ 3 και παρ 5α του Π.Δ 485/83)
α) Για τη δικαιολόγηση απουσιών δύο (2) ημερών, λόγω ασθενείας ή άλλων σοβαρών οικογενειακών λόγων, αρκεί και ενυπόγραφο σημείωμα του κηδεμόνα που προσκομίζεται από τον ίδιο αποκλειστικά δέκα μέρες το πολύ μετά την επάνοδο του μαθητή στο Σχολείο.
β) Για την πρώτη και την τελευταία διδακτική ώρα του ημερησίου προγράμματος λειτουργίας του Σχολείου είναι δυνατόν, κατά την κρίση του Συλλόγου, να δικαιολογηθούν απουσίες οφειλόμενες σε εξαιρετικά σοβαρούς αντικειμενικούς λόγους, που αναφέρονται σε ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες καιρικές, συγκοινωνιακές και άλλες κάθε Σχολείου.

9. Πότε γίνεται ο χαρακτηρισμός φοίτησης  (Π.Δ. 191/92 άρθρο 1)
3. Η παράγρ  3 του  μοναδικού  άρθρου  του Π.Δ. 142/91 αντικαθίσταται ως εξής :
Την τελευταία ημέρα του Γ' τριμήνου δεν διεξάγεται διδασκαλία μαθημάτων. Την ημέρα αυτή ο Σύλλογος των διδασκόντων κάθε σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αποφασίζει για το χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών και εκτελεί κάθε προπαρασκευαστική εργασία για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των προβλεπομένων γραπτών εξετάσεων.

ΙΙ. Xαρακτηρισμός φοίτησης στα Γυμνάσια  – Συμμετοχή στις εξετάσεις  (Π.Δ. 104/79, άρθρο 24 όπως αντικαταστάθηκε με το  Π.Δ. 485/83, άρθ. 2 και 3 σε συνδυασμό με την Γ2/2209/18-03-98)
Α. Γενικά
Παράγρ. 1. Η φοίτηση όλων των μαθητών των σχολείων της Μέσης Γενικής και Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκ/σης είναι καθήκον και χαρακτηρίζεται ως επαρκής, ή ελλιπής ή ανεπαρκής με βάση το, κατά την §5 του Αρ.24 του Π.Δ. 104/79 και του Αρ.26 του Π.Δ.294/79, γενικό σύνολο των απουσιών, που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, σε συνδυασμό και με την , μέχρι την ημέρα χαρακτηρισμού της, ετήσια προφορική επίδοση σε όλα τα μαθήματα.
Παρατήρηση: [Το Π.Δ. 294/79, άρθρο 26 αναφέρεται στα Λύκεια.]
Β. Προσαυξημένα όρια απουσιών (Γ2/2209/18-03-98)
1. Για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών όλων των Γυμνασίων στα οποία εφαρμόζονται αυξημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας ισχύουν τα αριθμητικά όρια που προβλέπονται για κάθε περίπτωση από το άρθρο 2 του Π.Δ. 485/83, ΦΕΚ 184/τ.Α΄/2-12-83 προσαυξημένα κατά δεκατέσσερις (14) απουσίες
2. Για τους μαθητές που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, και με το ιατρικό δεδομένο ότι η πάθηση είναι βαρύτατη και απαιτεί καθημερινά ενέσεις ινσουλίνης, επανειλημμένες μετρήσεις του σακχάρου του αίματος, καθώς και εισαγωγές στο νοσοκομείο δεν θα υπολογίζονται απουσίες είκοσι τεσσάρων (24) ημερών για όλο το διδακτικό έτος.
Γ. Επαρκής φοίτηση – συμμετοχή στις  εξετάσεις (Π.Δ. 485/83, άρθρο 2)
2. Σε Γυμνάσια με εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μεγαλύτερο των  τριάντα (30) ωρών.
Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή, εφόσον:   α) το σύνολο των απουσιών του μαθητή που σημειώθηκαν κατά το οικείο διδακτικό έτος, ανεξάρτητα από το λόγο στον οποίο οφείλονται, δεν υπερβαίνει τις εξήντα τέσσερις (64) στα Γυμνάσια όπου εφαρμόζεται αυξημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας.
►ΑΠΟΥΣΙΕΣ ≤ 64  (Δικαιολογημένες ή Αδικαιολόγητες)
β) Το σύνολο των απουσιών του μαθητή δεν υπερβαίνει τις εκατόν δέκα τέσσερις (114) στα Γυμνάσια όπου εφαρμόζεται αυξημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας  από τις οποίες οι πάνω από τις εξήντα τέσσερις (64) είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο αρ.3 §3 του παρόντος Π.Δ. (485/83)
►ΑΠΟΥΣΙΕΣ ≤ 114(Να είναι δικαιολογημένες  οι πλέον των 64)
γ) 1) Κατ' εξαίρεση ο σύλλογος των διδασκόντων κάθε σχολείου με ειδική πράξη του χαρακτηρίζει επαρκή τη φοίτηση μαθητή που σημείωσε απουσίες περισσότερες από εκατόν δέκα τέσσερις (114) στα Γυμνάσια όπου εφαρμόζεται αυξημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας και όχι πέρα των εκατόν εξήντα τεσσάρων (164) με την προϋπόθεση ότι όλες οι απουσίες που είναι πάνω από τις εξήντα τέσσερις (64) είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια, που βεβαιώνεται κατά τ' ανωτέρω, η επίδοσή του κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική, με την έννοια ότι ο Γενικός Μέσος όρος της προφορικής βαθμολογίας που προκύπτει από το άθροισμα των μέσων όρων των τριών τριμηνιαίων βαθμών, διαιρούμενο με τον αριθμό των διδασκομένων μαθημάτων, είναι τουλάχιστον δέκα πέντε (15), όχι πλήρες, δηλ 14 ½ και η διαγωγή του είναι κοσμιότατη.
114<ΑΠΟΥΣΙΕΣ≤ 164 (Να είναι δικαιολογημένες οι πλέον των 64 απουσιών, και να συντρέχουν και οι άλλες δυο προϋποθέσεις βαθμού και διαγωγής του εδαφίου γ΄της παρ.2 του άρθρου 24 του Π.Δ. 104/79, δηλαδή ο Μ.Ο. της βαθμολογίας και των τριών τριμήνων να είναι τουλάχιστο 14 και ½ και η διαγωγή κοσμιότατη).
 δ) Συντρέχουν οι λόγοι που αναφέρονται στις σχετικές διατάξεις της παραγρ. 6 του αρ.1 του Π.Δ. 294/80. Οι μαθητές που η φοίτηση τους χαρακτηρίζεται επαρκής θεωρούνται ότι φοίτησαν κανονικά και γίνονται δεκτοί στις προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις περιόδου Ιουνίου.
[Το Π.Δ. 294/80, άρθρο 1, παρ 6, αναφέρει:
6. Κατά την 11ην Μαΐου δεν διεξάγεται διδασκαλία μαθημάτων. Κατά την ημέραν αυτήν ο Σύλλογος των διδασκόντων αποφασίζει περί του χαρακτηρισμού της φοιτήσεως των μαθητών και εκτελεί πάσαν προπαρασκευαστικήν εργασίαν δια την κανονικήν και απρόσκοπτον διεξαγωγήν των εξετάσεων τούτων. Το πρόγραμμα των γραπτών εξετάσεων ανακοινούται εις τους μαθητάς δύο ημέρας προ της ενάρξεώς των. ]
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: «Οι μαθητές που η φοίτηση τους χαρακτηρίζεται επαρκής θεωρούνται ότι φοίτησαν κανονικά και γίνονται δεκτοί στις προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις περιόδου Ιουνίου. » (Π.Δ. 104/79, άρθ 24, παρ 2, όπως αντικαταστάθηκε με το Π.Δ. 485/83, άρθ 2)
Δ. Ελλιπής φοίτηση-Παραπομπή σε ολική εξέταση το Σεπτέμβριο (Π.Δ. 485/83, άρθρο 2)
2. Σε Γυμνάσια με εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μεγαλύτερο των  τριάντα (30) ωρών.
α) Παράγρ. 3. Ελλιπής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή που σημείωσε πάνω από εκατόν δέκα τέσσερις (114) στα Γυμνάσια όπου εφαρμόζεται αυξημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας και όχι περισσότερες από εκατόν εξήντα τέσσερις (164) από τις οποίες όλες οι πάνω από τις  εξήντα τέσσερις (64) είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται κατά τ` ανωτέρω, αλλ' η φοίτηση του δεν χαρακτηρίστηκε από το Σύλλογο των διδασκόντων επαρκής κατά την έννοια των διατάξεων του εδαφίου γ` της προηγούμενης παραγράφου.
114<ΑΠΟΥΣΙΕΣ≤ 164 (Να είναι δικαιολογημένες οι πλέον των 64 απουσιών, αλλά να μη  συντρέχουν και οι άλλες δυο προϋποθέσεις βαθμού και διαγωγής του εδαφίου γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 24 του Π.Δ. 104/79. Δηλαδή ο Μ.Ο. προφορικής βαθμολογίας των τριών τριμήνων να είναι μικρότερος από 14 ½ ή η διαγωγή να μην είναι κοσμιότατη)
β) Κατ' εξαίρεση ο σύλλογος των διδασκόντων μπορεί με ειδική πράξη του να χαρακτηρίσει ελλιπή τη φοίτηση μαθητή που σημείωσε πάνω από εκατόν εξήντα τέσσερις (164) απουσίες στα Γυμνάσια όπου εφαρμόζεται αυξημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας και όχι περισσότερες από διακόσιες δέκα τέσσερις     ( 214) , εφόσον όλες οι πάνω από τις εξήντα τέσσερις ( 64)  είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται κατά τ' ανωτέρω, η επίδοση του κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική κατά την έννοια της διάταξης του εδαφίου γ' της προηγούμενης παραγράφου, και η διαγωγή του είναι κοσμιότατη.
164<ΑΠΟΥΣΙΕΣ≤ 214 (Να είναι δικαιολογημένες οι πάνω από τις 64 απουσίες και να συντρέχουν και οι άλλες δυο προϋποθέσεις βαθμού και διαγωγής του εδαφίου γ΄της παρ.2 του άρθρου 24 του Π.Δ. 104/79, δηλαδή ο Μ.Ο. προφορικής βαθμολογίας των τριών τριμήνων να είναι μεγαλύτερος από 14 ½ και η διαγωγή  κοσμιότατη)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μαθητές των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ελλιπής παραπέμπονται σε ολική κατά Σεπτέμβριο εξέταση, που διενεργείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. (Π.Δ. 104/79, άρθ 24, παρ 3)
Ε.  Ανεπαρκής φοίτηση-Αποκλεισμός από συμμετοχή σε εξετάσεις (Π.Δ. 485/83, άρθρο 2).
2. Σε Γυμνάσια με εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μεγαλύτερο των  τριάντα (30) ωρών.
Παράγρ. 4. Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή που σημείωσε πάνω από 64 στα Γυμνάσια όπου εφαρμόζεται αυξημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας και δεν εμπίπτει σε καμιά από τις διατάξεις των παρα¬γράφων 2 και 3 του παρόντος άρθρου.

Συμπερασματικά:
►ΑΠΟΥΣΙΕΣ   > 64  ( Αδικαιολόγητες  οι πλέον των 64)
►ΑΠΟΥΣΙΕΣ  > 214 (Δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες)
►164<ΑΠΟΥΣΙΕΣ≤ 214 (Να είναι μεν δικαιολογημένες οι πάνω από 64 απουσίες, αλλά ο Μ.Ο. της προφορικής βαθμολογίας των τριών Τριμήνων να είναι μικρότερος από 14 και1/2 ή η διαγωγή να μην είναι κοσμιότατη)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μαθητές των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν την φοίτηση τους στην ίδια τάξη. (Π.Δ. 104/79, άρθ 24, παρ 4)

              Του Αποστόλου Β. Τσακούμη, Δ/ντού του 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου
Αποσπάσματα από το βιβλίο του ιδίου με τίτλο: Η Βασική Εκπαιδευτική Νομοθεσία στα ημερήσια Γυμνάσια (αξιολόγηση, φοίτηση, εξετάσεις). Εκδόσεις Πασχέντης, Αγρίνιο 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου