Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Μαύρη Λίστα: sites και apps που πρέπει να μπλοκάρει κάθε γονιός


Δε χρειάζεται καν να είσαι γονιός για να καταλάβεις. Ούτε πρέπει να έχεις φτάσει σε ηλικία… Μαθουσαλίξ, για να μη μπορείς να καταλάβεις τι “φάσεις” παίζονται στο internet σήμερα. Αν κάποτε η τεχνολογία έτρεχε με “χίλια”, σήμερα τρέχει με “μύρια“.
Τα sites, οι τάσεις και οι μόδες αλλάζουν προτού καν προλάβουμε να τις πάρουμε χαμπάρι.
Και αυτό είναι το πρόβλημα. Αν είσαι γονιός, και ειδικά αν το βλαστάρι σου έχει ξεπεράσει τα 12, πιθανότατα δεν έχεις ιδέα για το τι κάνει στο internet και, όταν το μάθεις, θα είναι πλέον πολύ αργά.
Αλλά δεν είναι ανάγκη να φαντάζεσαι extreme πράγματα· ακόμη και τα πιο “αθώα” κανάλια στο YouTube ενέχουν κινδύνους.
Αλλά ας δούμε τα πιο “χτυπητά” παραδείγματα, όμως.

Chatroulette

Προφανώς ένα από τα χειρότερα. Το Chatroulette είναι άκρως επικίνδυνο. Η αρχή λειτουργίας του είναι πως κάνεις video chat με κάποιον στην τύχη. Η τύχη, όμως, έχει ελάχιστη σημασία, όταν το 90% των χρηστών είναι εκεί για έναν και μόνο σκοπό. Χρειάζεται να πούμε ποιον;

Tinder

Εννοείται! Το Tinder είναι υπηρεσία / app γνωριμιών και το μόνο που χρειάζεσαι είναι λογαριασμό στο Facebook. Θεωρητικά οι κάτω των 18 απαγορεύονται, αλλά όλοι γνωρίζουμε πόση σημασία έχουν αυτές οι απαγορεύσεις. Εκτός του ότι είναι και αυτό γεμάτο από παιδόφιλους και “κυνηγούς“, μπορεί να παραμορφώσει την εικόνα που έχει ένα παιδί για την εμφάνιση και την αξία του.

Periscope

Αυτό ακούγεται τόσο αθώο: επιτρέπει στον οποιονδήποτε να κάνει stream ζωντανό βίντεο από όπου κι αν βρίσκεται. Πλήθος παιδιών κάνουν stream ακόμη και μέσα στην τάξη ή από το δωμάτιό τους. Και βέβαια, όπως έχουν δείξει έρευνες, βομβαρδίζονται από αδιάκριτες και ύποπτες ερωτήσεις, ενώ τους ζητώνται πράγματα που ακροβατούν στα όρια της νομιμότητας — πχ να γυρίσουν την κάμερα προς τα “κάτω”.

After School

Ένα app στοχευμένο σε ηλικίες που πηγαίνουν ακόμη στο σχολείο και χρησιμοποιεί το Facebook για να το “πιστοποιήσει”. Κι όμως, αποτελεί πύλη για bullying και, προφανώς, για “ύποπτους” που θέλουν κάτι άλλο από το παιδί. Όσο κι αν η εταιρεία του λέει πως έχει δικλείδες ασφαλείας, οι ιστορίες τρόμου που κυκλοφορούν είναι πολλές και επιβεβαιωμένες.

Ask.fm

Θεωρητικά είναι απλά ένα εργαλείο, όπου οι χρήστες κάνουν ερωτήσεις (επί παντός επιστητού) και άλλοι χρήστες απαντούν. Κι όμως, αποτελεί εφαλτήριο για bullying, με πολλές αυτοκτονίες παιδιώννα έχουν προκληθεί από αυτό. Μάλιστα, πριν λίγα χρόνια κάποιοι μάζευαν υπογραφές για να κλείσει οριστικά!

Omegle

Παρόμοιο με το Chatroulette, αλλά χωρίς καν την ανάγκη να έχεις “λογαριασμό“. Απλά συνδέει δύο χρήστες στην τύχη, ενώ ο κάθε χρήστης μπορεί να δηλώσει ενδιαφέροντα ή φύλο προτίμησης. Ανωνυμία, έλλειψη ελέγχου και μεταφορά ζωντανής εικόνας: ο συνδυασμός που εγγυάται πολλά προβλήματα, σεξουαλικής και μη φύσεως, για όποιον ανήλικο το χρησιμοποιήσει.

Instagram

Παρ’ ότι υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας, πολλές φορές η αθωότητα των παιδιών σε συνδυασμό με την επιθυμία τους να “αρέσουν” προκαλεί προβλήματα. Και εδώ η υπηρεσία έχει όριο ηλικίας, αλλά έχουμε δει άπειρους λογαριασμούς να γίνονται σε “απαγορευμένες” ηλικίες, ακόμη και κάτω των 10 ετών.
Πηγή : blog.public.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου