Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

BitTorrent Sync: Αποθήκευση και συγχρονισμός αρχείων παρακάμπτοντας το "σύννεφο"

Πιο παλιά, είχα αναφερθεί στην πολύ καλή υπηρεσία Dropbox, για το πόσο χρήσιμη ήταν (και είναι) για τη δουλειά μου. Τώρα όμως τη δοκιμάσαμε καλά, ωριμάσαμε και φυσικά γινόμαστε όλο και πιο απαιτητικοί. Έτσι, διάφορα προβλήματα που έπρεπε κατά καιρούς να αντιμετωπίσω, με έσπρωξαν στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.

Για παράδειγμα,

Παρά το ότι έχω ξεπεράσει τα 42 GB free χώρο [αρκετόν από αυτόν το free χώρο τον οφείλω σε πολλούς από σας :) ], βλέπω ότι δεν αρκεί (ή απλά, δεν θέλω να το σκέπτομαι), ενώ η οικονομική στενότητα δεν μου επιτρέπει το upgrade.

Ή που στο νέο μου υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Windows 8 υπάρχει πρόβλημα εγκατάστασης της εφαρμογής (που όμως σε άλλα pc με win 8 είναι ΟΚ).  Είναι από τις περιπτώσεις που υπηρετείς την τεχνολογία αντί να σε υπηρετεί! :p
Άσε που πολλές φορές αργεί ο συγχρονισμός, και όταν βιάζεσαι… είναι να μην σου τύχει.
Από την άλλη, όλοι όσοι από μας χρησιμοποιούμε cloud storages υπηρεσίες έχουμε τις επιφυλάξεις μας για την ασφάλεια των δεδομένων μας και τον κίνδυνο παραβιάσεων από ...φιλόδοξους χρήστες.
Ώσπου τελικά στην αναζήτση μου “έπεσα” στο BitTorrent Sync δίνοντας μου πραγματικά λύση!

Το BitTorrent Sync
  • Δεν είναι μια υπηρεσία online storage και συγχρονισμού αρχείων σαν αυτές που γνωρίζουμε στο “σύννεφο”, που αν και λειτουργεί με τελείως διαφορετικό τρόπο βασισμένη στην P2P τεχνολογία (BitTorrent protocol), κάνει ακριβώς αυτό: αποθηκεύει, μεταφέρει και συγχρονίζει τα αρχεία μας και μάλιστα πολύ αποτελεσματικότερα από τις υπηρεσίες cloud!
  • Είναι ένα εργαλείο, μια εφαρμογή που παρακάμπτει το Cloud, αφού δεν αποθηκεύει τα αρχεία μας σε διακομιστές τρίτων σαν το Dropbox, OneDrive, Box.com κλπ., αλλά σε υπολογιστές και συσκευές που επιλέγουμε εμείς. Διατηρεί  τους φακέλους μας και τα αρχεία προστατευμένα, ιδιωτικά και ασφαλή, υπό τη δική μας διαχείριση και επιλογή sharing.
  • Προσφέρει απεριόριστο συγχρονισμό, αφού δεν θέτει όρια μεγέθους των αρχείων, που εξαρτάται μόνο από τη χωρητικότητα των δίσκων μας.
  • Δεν έχει περιορισμό στην  ταχύτητα μεταφοράς των αρχείων. Η ταχύτητα εξαρτάται μόνο από τη σύνδεσή μας στο Internet, και δεν επιβραδύνεται από το cloud, οπότε καθιστάται ταχύτατη η διαδικασία συγχρονισμού. Εκτιμάται ότι η ταχύτητα μεταφοράς σε τοπικό δίκτυο είναι έως και 7 φορές ταχύτερη από την του Dropbox!
  • Είναι συμβατό με όλες τις συσκευές μας: computer, tablet ή smartphone. και με τα περισσότερα αντίστοιχα λειτουργικά Desktop (Windows, Linux, Mac),Mobile (Android, iOS, Windows Phone, Kindle Fire), FreeBSD
  • Κατάλληλο για τοπικά δίκτυα αλλά και για απομακρυσμένες συσκευές, δικές μας ή άλλων, που όμως εμείς επιλέγουμε!
  • Είναι απολύτως δωρεάν

Η διαδικασία εφαρμογής είναι απλή και εύκολη. Λίγη μόνο υπομονή στην αρχή, κυρίως αν τα αρχεία μας είναι πολλά GB. Φυσικά, πρέπει να είναι σε λειτουργία οι συσκευές μας!
Όταν κατεβάσουμε την εφαρμογή και την εγκαταστήσουμε για πρώτη φορά, διαλέγουμε τη standard εγκατάσταση, και αφού καθορίσουμε τον φάκελο προς συγχρονισμό, το BitTorrent Sync θα μας δώσει έναν κρυφό κωδικό για το φάκελο αυτό, που θα χρησιμοποιήσουμε στον ή στους άλλους υπολογιστές για τον συγχρονισμό των φακέλων και αρχείων μας. Λεπτομέρειες δείτε εδώ


Νομίζω, ότι για τις μικρές μας βιβλιοθήκες, και φυσικά και για προσωπική χρήση, το BitTorrent Sync αποτελεί ιδανική λύση για το μοίρασμα των αρχείων με τους συναδέλφους μας και όχι μόνο, χωρίς να είμαστε εξαρτημένοι από το server και το εσωτερικό μας δίκτυο, αλλά και ούτε από εταιρείες που φυσικά απαιτούν συνδρομή για πλήρεις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά και που μπορούν να αλλάζουν την πολιτική τους κατά το δοκούν καθιστώντας αμφίβολη την ασφάλεια των αρχείων μας.

Βλέπω το Dropbox να το έχω πλέον μόνο για sharing αρχείων με όσους δεν έχουν BitTorrent Sync στον υπολογιστή τους...

by aikker

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου