Γράφει η Ελένη Ντινώρη
Πήγα σε ένα σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη, κάθισα αναπαυτικά στη καρέκλα και ξεκίνησα να διαβάζω τους ομιλητές (μη με πιάσουν και αδιάβαστη!). Μεταξύ των άλλων βλέπω το όνομα μιας εκπαιδευτικού και από κάτω την ιδιότητα «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ».
«Ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να μου τύχει» είπα και σκεφτόμουν να πάω να πάρω ένα καφεδάκι την ώρα αυτής της ομιλίας. Αυτό, γιατί ήμουν κι εγώ από τα παιδιά που με τα μαθηματικά διατηρούσαν μια σχέση μίσους και ο λόγος που πάντα αρρώσταινα όταν είχαμε διαγώνισμα. Με τα πολλά κάθισα στην ομιλία για να κάνω ακόμα μια προσπάθεια να μετατρέψω τη σχέση μίσους σε μια σχέση τουλάχιστον θετικότερων συναισθημάτων.
Η πρώτη κουβέντα που άκουσα από την εκπαιδευτικό ήταν: «Εκνευρίστηκα όταν μπήκα μέσα σε μια τάξη με παιδιά και ο καθηγητής μάθαινε στα παιδιά να κάνουν ωραία γράμματα για να μπορούν να αντιγράφουν καθαρά τα δικά του γράμματα από τον πίνακα στο τετράδιο».
Αυτό ήταν αρκετό για να γίνει η Πανωρέα Μπάκα μία από της αγαπημένες μου ομιλήτριες σ' αυτό το σεμινάριο και ο λόγος να επικοινωνήσω προσωπικά μαζί της και να μάθω περισσότερα για τη διδασκαλία που εφαρμόζει και ειδικότερα για το Maths Dance.
Η Πανωρέα Μπάκα είναι καθηγήτρια μαθηματικών με βάση το Λονδίνο ενώ παράλληλα ίδρυσε και διευθύνει την εταιρία Maths Dance, για την οποία θα μας μιλήσει. Έχει αναπτύξει γνώσεις και δεξιότητες που διασχίζουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμοσμένων μαθηματικών, της βιοϊατρικής μηχανικής και της εκπαίδευσης. Ως εκπαιδευτικός προσωπική της αποστολή είναι να δημιουργήσει έναν δυναμικό και χωρίς αποκλεισμούς χώρο όπου τα παιδιά μπορούν να σκέφτονται, αντιλαμβάνονται, κατανοούν, να αμφισβητούν και να αναδιαμορφώνουν τον κόσμο.
Τι είναι το "Maths Dance" και πού διδάσκεται;
Maths Dance είναι η διδασκαλία των μαθηματικών μέσα από την κίνηση και το χορό. Στα μαθήματα Maths Dance οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν μαθηματικά και χορό ταυτόχρονα και οι μαθητές δουλεύοντας σε ομάδες εξερευνούν, κατανοούν και επικοινωνούν τα μαθηματικά μέσα από τα κινούμενα σώματά τους, μέσα από χορογραφίες.
Επειδή η βάση μας είναι στο Λονδίνο, τα μαθήματα Maths Dance διδάσκονται σε σχολεία της Αγγλίας.
Επειδή η βάση μας είναι στο Λονδίνο, τα μαθήματα Maths Dance διδάσκονται σε σχολεία της Αγγλίας.
Ποιος είναι ο εμπνευστής και ποιο το ερέθισμα;
Η ιδέα να συνδυάσω τα μαθηματικά με τις παραστατικές τέχνες γεννήθηκε απροσδόκητα πριν 5 χρόνια διαβάζοντας το βιβλίο 'Μαθήματα για έναν επαγγελματία ηθοποιό', του Τσέχωφ. Στο βιβλίο υπάρχουν κάποιες αναφορές στα μαθηματικά κάτι το οποίο με εξέπληξε γιατί δεν περίμενα ποτέ να διαβάσω για μαθηματικά σε ένα βιβλίο που απευθύνεται σε ηθοποιούς. Ήταν η στιγμή που άρχισα να βλέπω σημεία στα οποία τα μαθηματικά συναντιούνται με άλλους χώρους, με άλλα πεδία γνώσης που είναι φαινομενικά εντελώς ξένα και μακρινά. Ύστερα, εντελώς τυχαία προέκυψε να συμμετέχω σε μία έρευνα για την σχέση του χορού με άλλους κλάδους κι εκεί είχα την δυνατότητα να εξερευνήσω την σχέση του χορού με τα μαθηματικά για πρώτη φορά στην πράξη. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα που έκανα συνειδητοποίησα ότι η σχέση αυτή έχει άριστη εφαρμογή στην εκπαίδευση. Γι' αυτό και λίγους μήνες μετά έφυγα από την Αθήνα όπου τότε έμενα για το Λονδίνο, με σκοπό να συνεχίσω την έρευνά μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Κατά την διάρκεια του μεταπτυχιακού μου εφάρμοσα για πρώτη φορά την ιδέα μου σε σχολείο και η ανταπόκριση από μαθητές και δασκάλους ήταν ενθουσιώδης. Ένα χρόνο μετά, τον Ιανουάριο του 2013, ίδρυσα την εταιρεία Maths Dance και έκτοτε με την ομάδα μου μοιραζόμαστε την παιδαγωγική μέθοδο και την φιλοσοφία του Maths Dance μέσα από σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και κύκλους μαθημάτων που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Υπάρχει κάτι αντίστοιχο στη Ελλάδα;
Μπορώ να εγγυηθώ ότι η μέθοδος Maths Dance διδάσκεται μόνο από εμένα και την ομάδα μου. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, αλλά είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που εμπλουτίζουν τα μαθήματά τους με δημιουργικές δραστηριότητες και ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν μη συμβατικούς τρόπους διδασκαλίας.
Που θέλετε να φτάσει το Maths Dance;
Ο στόχος μου παραμένει ίδιος εδώ και 2 χρόνια που έχω ιδρύσει την εταιρεία Maths Dance: να μοιραστώ την ιδέα και τις αξίες που κουβαλάει με όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους, παιδιά και ενήλικες.
Είναι πολλοί οι καθηγητές που ακολουθούν αυτόν τον τρόπο διδασκαλίας;
Τον τελευταίο χρόνο στα σεμινάριά μας έχουν συμμετάσχει πάνω από 100 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν μεταφέρει την ιδέα του Maths Dance στα σχολεία τους και τους μαθητές τους. Αν θεωρήσουμε ότι κάθε δάσκαλος έχει μία τάξη 20-30 μαθητών, τότε – με πρόχειρους υπολογισμούς – μέσα στον τελευταίο χρόνο η ιδέα του Maths Dance έχει περάσει σε πάνω από 2000 μαθητές στην Αγγλία.
Οι γονείς πως το αντιμετωπίζουν; Έχουν πειστεί γι' αυτή τη μέθοδο;
Οι γονείς δεν έρχονται άμεσα σε επαφή με το μάθημα αφού αυτό γίνεται στο σχολείο κατά τη διάρκεια της σχολικής μέρας. Παρ' όλα αυτά όπως είναι λογικό οι μαθητές μεταφέρουν τις εμπειρίες τους στο σπίτι και η ανταπόκριση που παίρνω είναι πολύ θετική. Οι γονείς εισπράττουν τον ενθουσιασμό των παιδιών για το Maths Dance. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις βλέπουν πόσο η μέθοδος αυτή επιδρά θετικά στην στάση των παιδιών τους απέναντι στα μαθηματικά, αλλά και στις επιδόσεις τους. Άρα μόνο θετική είναι η αντιμετώπιση που έχουμε από την πλευρά των γονιών.
Θα μπορούσε αυτή η μέθοδος να εφαρμοστεί και σε άλλα μαθήματα;
Αυτό που μπορεί να εφαρμοστεί στο σχολείο είναι το διαθεματικό και ολιστικό μοντέλο εκπαίδευσης που προωθούμε μέσα από τα μαθήματα Maths Dance. Αφενός δηλαδή η ιδέα ότι όλα τα μαθήματα μπορούν να συνδεθούν και να συ-διδαχθούν και αφετέρου η ιδέα ότι μαθαίνουμε και με το μυαλό αλλά και με το σώμα μας, το σώμα δεν είναι αποκομμένο από το μυαλό.
Πού μπορεί κανείς να σας βρει;
Πληροφορίες, ανακοινώσεις και νέα μπορεί κάποιος να διαβάσει στην ιστοσελίδα www.mathsdance.com, στο λογαριασμό μας στο twitter καθώς και κάνοντας like στην σελίδα μας στο facebook, η οποία ανανεώνεται πολύ συχνά. Για περισσότερες πληροφορίες το email επικοινωνίας είναι info@mathsdance.com.
Ευχαριστώ πολύ την Πανωρέα Μπάκα γι' αυτή της τη συνέντευξη, τις εύχομαι να συνεχίσει με αγάπη αυτό που κάνει!
Πηγή : www.epixeiro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου